De voor-en nadelen van een autolening

Iedereen kent het wel. Je hebt je droomwagen gevonden of in het slechtste geval heb je een auto ongeval gehad en kan je niet meteen een nieuwe wagen kopen. Dan komt het zeker wel naar boven om een autolening aan te vragen. Maar is dit nu verstandig? In dit artikel bespreken we de voor-en nadelen van een autolening.

Bekijk hier de voordeligste rentevoeten voor autoleningen.

Nadelen van een autolening?

In eerste instantie moet je er rekening mee houden dat je met een autolening toch een zeker risico loopt. Met een autolening ben je in staat om toch een luxe auto te bezitten, via een klein maandelijks bedrag dat je moet afbetalen. Maar stel eens even voor dat je met jouw nieuwe wagen een ongeval krijgt. Dan zit je op dat moment weer zonder auto en moet je voor een lange periode blijven afbetalen ook al heb je de auto niet meer in bezit. Hou hier dus altijd rekening mee wanneer je gaat kiezen voor een autolening of een verzekering (omnium verzekeringen kunnen heel wat potentiƫle schade dekken).

Ook is een autolening net hetzelfde als eender welke andere lening. Dat betekent dat je uiteindelijk meer zal betalen dan wanneer je het bedrag in 1 keer kan ophoesten.

Voordelen van een autolening

Zoals hiervoor al beschreven kan je voor een laag bedrag per maand toch met een luxe auto rondrijden. Het bedrag dat je maandelijks moet afbetalen hangt natuurlijk af van de termijn waarop je wilt betalen evenals het bedrag dat je wilt lenen.

Een fictief voorbeeld, gebaseerd op een klein internet onderzoek, zal veel duidelijk maken.

Een nieuwe BMW kost bijvoorbeeld 21 900 euro. Stel dat je nu ongeveer een 20 000 euro op je rekening hebt staan en dat je voor de zekerheid toch graag 10 000 euro wilt behouden op je spaarrekening. Je hebt dan een bedrag van 10 000 euro ter beschikking en zou dan nog 12 000 euro moeten lenen.

Een online leensimulatie van de website Kredietpartner voor een bedrag van 12 000 euro leert ons het volgende:

Maandelijkse aflossing: 255,11 euro
Looptijd van de lening: 60 maanden
Totaal terug te betalen bedrag: 15 307,15 euro

Dit betekent dus dat je over een tijdspanne van 60 maanden maandelijks 255,11 euro moet betalen om met een nieuwe luxe wagen rond te rijden. Valt dus heel goed mee!

Maar uiteindelijk betaal je wel 3 307,15 euro meer, gemeten over de volledige periode van 5 jaren. Via de website FinanceInfo.be kan je rentevoeten vergelijken en een autolening simulatie maken voor verschillende rentevoeten.

De goedkoopste autoverzekering?

Op deze website vergelijk je autoverzekeringen. Om de tarieven te vergelijken moet je eerst de autoverzekering berekenen.

Autoverzekering simulatie